Jak se vyhnout kritickým chybám při výběru čerpadla a domácí vodárny

Nákupní rádce

Postup při výběru

  • Zvolte si požadované napětí. Nabídka jednotlivých typů na Vámi zvolené napětí se Vám zobrazí pomocí HLEDÁNÍ PODLE PARAMETRŮ.
    AC - střídavý proud, DC - stejnosměrný proud.
  • Nejdříve si vyberete typovou řadu dávkovacího čerpadla SEKO, potřebné informace o rozdílech mezi nimi najdete v níže uvedeném přehledu. Nastavení dávkovacího výkonu je možno obecně provádět změnou frekvence nebo změnou délky zdvihu membrány nebo kombinací obou změn. U typů dávkovacích čerpadel s možností změny frekvence a změny délky zdvihu membrány je možnost nastavení plynulejšího dávkování (malé dávky s vyšší frekvencí), což je výhodné např. při desinfekci vody.
  • U některých typových řad je možnost dodání daného typu v materiálovém provedení odpovídající hodnotě pH čerpané kapaliny - hodnota pH od 0 do 8 materiál FPM (Viton), pro pH od 6 do 14 materiál EPDM (cena obou provedení je stejná).
  • Maximální teplota dávkované kapaliny je 40 °C.
  • V tabulce pro danou typovou řadu si vyberete vhodný typ podle hodnoty požadovaného max. dávkovaného objemu kapaliny v litrech za hodinu a přetlaku v barech na výtlaku čerpadla (hodnoty jsou pro napětí 230 V, pro ostatní napětí jsou hodnoty max. tlaku a jemu odpovídajjícího průtoku uvedeny v nabídce čerpadel).
    V názvu dávkovacího čerpadla je vždy uveden výrobce + typ, max. výkon v l/hod. Je velmi pravděpodobné, že Vámi požadovaný dávkovaný objem se nebude přesně shodovat s hodnotou uvedenou na čerpadle, proto jsou čerpadla regulovatelná, aby jste si ji mohli sami nastavit.
    Značení čerpadel: Typová řada - typ podle výkonu (čísla v prvním sloupci 500, 600, 603, ...).
    Ukázka tabulky s výkony (mimo řadu TEKBA).

    Typová řada SEKO TEKBA

Analogové dávkovací čerpadlo na rozdíl od digitálního nemá displej, nastavení se provádí pomocí ovládacích prvků.
Pokud je v parametrech dávkovacího čerpadla uvedena výtlačná nebo sací výška v metrech, jedná se o hodnotu odpovídající vlastnostem vody (10 m odpovídá cca 1 baru). V případě použití jiné kapaliny s odlišnými vlastnostmi je třeba vycházet z hodnoty tlaku na výstupu z dávkovacího čerpadla a výtlačnou výšku vypočítat na stránce VÝPOČET DOPRAVNÍ VÝŠKY.
V případě požadavku proporcionálního dávkování kapalin nabízíme IMPULSNÍ VODOMĚRY.
V případě požadavku současného dávkování většího objemu dvou různých kapalin (jedním čerpadlem) se prosím podívejte na NÁKUPNÍHO RÁDCE v naší nabídce MEMBRÁNOVÁ ČERPADA VERDERAIR (pohon tl. vzduchem).
Pokud v naší nabídce nenajdete, co potřebujete, prosíme o vyplnění poptávkového formuláře.

Postup při stanovení výkonu dávkovacího čerpadla SEKO

Podle požadovaného dávkovaného objemu si stanovíme max. výkon dávkovacího čerpadla SEKO v litrech za hodinu.
Ve zkráceném popisu dávkovacího čerpadla pod názvem zboží je uveden výpis kapalin, pro které je čerpadlo určeno, případně technická odlišnost.
Na kartě parametry a v popisu zboží je u každého typu vždy uvedena hodnota max. průtoku a jemu odpovídající hodnota přetlaku.
Dávkování lze provádět kontinuálně nebo šaržovitě. V případě kontinuálního dávkování např. 5 l/hod. volíme dávkovací čerpadlo o max. výkonu cca 6 l/hod. V případě šaržovitého dávkování např. 5 l za 10 min. volíme dávkovací čerpadlo o max. výkonu cca 35 l/hod. (5 l krát 6). Doporučujeme hodnotu provozního výkonu na úrovni cca 75 až 90 % maximálního.
Upozorňujeme, že max. výkon dávkovacího čerpadla udávaný výrobcem se vztahuje k udané hodnotě max. přetlaku ve výtlačném potrubí, viz tabulka v jeho nabídce. Je tedy třeba počítat s tím, že pokud tento tlak nebude při provozu dosažen, bude výkon dávkovacího čerpadla větší, než udaná hodnota. Z tohoto důvodu je třeba v případě požadavku přesného dávkování provést kalibraci dávkovacího čerpadla.
Podle způsobu ovládání dávkovacího čerpadla (manuální/externí) si vybereme typovou řadu, viz následující část "rozdíly".
Dávkovací čerpadla SEKO jsou dodávána v materiálových provedeních vhodných pro převážnou většinu aplikací, která jsou uvedena v krátkém popisu zboží.

Mezi jednotlivými typovými řadami jsou následující rozdíly:

  • Řada INVIKTA KCS (náhrada za řadu KCL) - dávkovací čerpadla určená pro aplikace, kde vyhovuje analogové dávkovací čerpadlo s manuálním řízením výkonu s velmi jednoduchou instalací a ovládáním. Řízení dávkování je pouze pomocí frekvence zdvihu bez možnosti regulace výšky zdvihu. K dispozici jsou provedení pro kyselé a zásadité kapaliny, podle dávkovaného objemu se vybere vhodný typ.
  • Řada KOMPACT AML má na rozdíl od řady INVIKTA KCS vstup pro indikaci min. výšky hladiny dávkované kapaliny (ochrana proti chodu na sucho). Elektromagnetické dávkovací čerpadlo s konstantním průtokem, ručně nastavitelné, dva frekvenční rozsahy (0 ÷ 20 % - 0 ÷ 100 %), vstup ovládání úrovně. Pro kapaliny s pH od 2 do 14.
  • Řada KOMPACT DPT - digitální dávkovací čerpadlo s ručně nastavitelným průtokem, s proporcionálním průtokem podle externího signálu (0/4 - 20 mA nebo 20-4/0 mA) nebo pulsního signálu.
    Časované dávkování s týdenním programovatelným časovačem. Dávkování v ppm. Dávková šarže. Statistika. Heslo. Vstup On-Off (dálkové ovládání).
  • Řada TEKNA EVO AKL, APG, ATL, TCK, TPG a TPR - všechny typy mají stejné materiálové provedení hlavy čerpadla z materiálu PVDF a membránu z materiál Teflon. Liší se pouze v materiálovém provedení těsnění - pro kapaliny o hodnotě pH od 0 do 8 je těsnění Viton, pro pH od 6 do 14 je těsnění EPDM. Cena obou provedení je stejná.
  • Řada TEKNA EVO TPG, TPR a TCK - lze nastavit menu do českého jazyka.
  • Řada TEKNA EVO AKL - analogová dávkovací čerpadla s manuálním nastavením výkonu pomocí frekvence zdvihu, 2 rozsahy výkonu (0 až 20%, 0 až 100%).
  • Řada TEKNA EVO AKS - analogová dávkovací čerpadla s manuálním nastavením výkonu na předním panelu pomocí frekvence zdvihu, 2 frekvenční rozsahy (/5), LED indikátor zapnutí.
  • Řada TEKNA EVO APG - analogová dávkovací čerpadla s manuálním a externím (pulsní, proudová smyčka) ovládáním výkonu pomocí frekvence zdvihu.
  • Řada TEKNA EVO ATL - analogová dávkovací čerpadla s manuálním nastavením výkonu pomocí frekvence zdvihů.
  • Řada TEKNA EVO TCK - digitální dávkovací čerpadla s manuálním nastavením výkonu pomocí frekvence zdvihu a časové regulace.
  • Řada TEKNA EVO TPG - digitální varianta analogových dávkovacích čerpadel TEKNA EVO APG s manuálním nastavením výkonu pomocí frekvence zdvihu a časové regulace a s externím (pulsní, proudová smyčka) ovládáním výkonu pomocí frekvence zdvihu.
  • Řada TEKNA EVO TPR - digitální dávkovací čerpadla s integrovaným měřením a regulací pH/redox-potenciálu a s nastavením výkonu pomocí frekvence zdvihu, možnost připojení sondy Pt100 pro kompenzaci teploty, výstup pro přenos měření. Cenově mimořádně výhodná možnost jednoduchého řešení úpravy hodnoty pH (neutralizace) nebo redox-potenciálu (např. dávkování chlornanu sodného při dezinfekci, redukce šestimocného chrómu CrVI). Sondy na měření pH nebo redox-potenciálu je možno objednat na kartě PŘÍSLUŠENSTVÍ.
  • Řada TEKNA EVO TPT - digitální dávkovací čerpadlo s ručně nastavitelným průtokem, napájení 12 V DC, proporcionální dávkování podle externího signálu analogového (4-20 mA) nebo digitálního (vodoměr):
    Dávkový režim. Funkce časovače. Statistika. Heslo. Vstup ON-OFF (dálkové ovládání). pH/Redox regulátor. Volitelný vstup sondy PT100 nebo PT1000 pro tepelnou kompenzaci.
  • Řada TEKBA EML - ruční nastavení frekvence (%) a počtu zdvihu pomocí ovládacího kolečka na čelním panelu. Lze připojit indikaci min. hladiny.
  • Řada TEKBA EMC - ruční nastavení frekvence (%) a počtu zdvihu pomocí ovládacího kolečka na čelním panelu a externí pulzní řízení, indikátor stavu, lze připojit indikaci min. hladiny. Dvě možnosti dávkování:
    - Konstantní - čerpadlo neustále dávkuje ručně na klávesnici nastaveným výkonem.
    - Proporcionální - čerpadlem dávkovaný objem se mění podle externího řízení pomocí pulzního signálu, např. z vodoměru.

  • Řada TEKBA EMM - ruční nastavení frekvence (%) a počtu zdvihu pomocí ovládacího kolečka na čelním panelu a externí řízení proudovou smyčkou (4 - 20 mA), indikátor stavu, lze připojit indikaci min. hladiny. Dvě možnosti dávkování:
    - Konstantní - čerpadlo neustále dávkuje ručně na klávesnici nastaveným výkonem.
    - Proporcionální - čerpadlem dávkovaný objem se mění podle externího řízení pomocí proudové smyčky 4 až 20 mA.

  • Řada TEKBA EMG -  externí řízení pomocí pulzů nebo proudové smyčky (4 - 20 mA), indikátor stavu, lze připojit indikaci min. hladiny. Dvě možnosti dávkování:
    - Konstantní - čerpadlo neustále dávkuje ručně na klávesnici nastaveným výkonem.
    - Proporcionální - čerpadlem dávkovaný objem se mění podle externího řízení pomocí pulzů nebo proudové smyčky (4 - 20 mA).
    Funkce časovače.
    Proporcionální dávkování.
    Statistika.
    Heslo.
    Dálkové ovládání vypnutí a zapnutí.
Klikněte zde pro více informací

Dávkovací čerpadlo SEKO TEKNA EVO AKL 603, max. 8 l/hod.

Pro dávkování kapalin s hodnotou pH od 0 do 8, manuální ovládání výkonu.

3890
3891
Cena: 9 694 Kč  s DPH 8 012 Kč  bez DPH
Odložená platba Twisto Možnost odložení zaplacení
zboží až o 30 dnů
Množství: ks
Doprava:
ZDARMA
Dostupnost: Skladem
Kód zboží: AKL603NHH0000c
Hmotnost: 5 kg
Vyrábí: Logo_seko
Popis produktu
Parametry

Popis produktu

Použití:

  • Pro dávkování kapalin s hodnotou pH od 0 do 8. Univerzální použití pro všechny ředěné kyseliny, např. kyselina chlorovodíková, sírová a citronová, chlorid železitý a vápenatý, síran železitý a hlinitý, chlornan sodný (SAVO), manganistan draselný.
  • Polymerní flokulanty.
  • Všechny chemické produkty, které se používají v dávkovačích pro úpravu vody, v plaveckých bazénech, galvanických lázních, průmyslu atp.

Technické informace
Nejdůležitější údaje jsou uvedeny na kartě PARAMETRY. Další informace získáte kliknutím na odkaz na PROSPEKT a NÁVOD.
Dávkovací čerpadlo s analogovým ovládáním a konstantní průtokovou rychlostí.
Manuální regulace výkonu nastavitelná pomocí řídícího číselníku na předním panelu, dvěma frekvenčními rozsahy (0÷20% nebo 0÷100%). Externí ovládání není možné.
Kompatibilní spolehlivé čerpadlo s trvalým dávkovacím výkonem - všechy funkce v jediném čerpadle (výkon není ovlivněn klesajícím napájecím napětí).
Maximální počet zdvihů 160/min, 0,83 ml/zdvih.
Manuální odvzdušňovací ventil.
Hlava čerpadla materiál PVDF, membrána materiál Teflon, těsnění Viton, keramické kulové ventily jako standard.
Odolná membrána je testována na pětiletou životnost.
Čerpadla mají kryt vyrobený ze sklolaminátem vyztuženého PP (polypropylenu), což zaručuje vysokou odolnost proti nárazu a působení chemických látek.
Stabilizované multinapájení 100 ÷ 240 Vac 50/60Hz se níženou spotřebou, solenoid čerpá pouze energii potřebnou k aktivaci čerpadla závislosti na provozních podmínkách.
Stejná velikost pláště u všech typů TEKNA EVO umožňuje předběžnou přípravu uchycení zařízení.
Čerpadlo má vstup pro hladinový spínač.
Světelný indikátor zapnutí ON.
Pracovní teplota t = -10 +40 °C.
Stupeň ochrany IP 65.
Součástí dodávky je kompletní instalační sada: Patní filtr, vstřikovací ventil (PVDF), 2 m hadičky (PE) pro sání/výtlak a příslušenství pro montáž.
Všechna čerpadla jsou počítačově testována.
Na přání zákazníka lze dodat dávkovací čerpadlo s automaticky odvzdušňovacím ventilem (pouze velikost 603 a 800).
Na kartě parametry a v popisu zboží je u každého typu vždy uvedena hodnota max. průtoku a jemu odpovídající hodnota přetlaku. V případě jeho zvýšení se sníží hodnota průtoku, viz následující tabulka:

Parametry

Napětí: 230 V
Max. příkon: 22 W
Počet zdvihů za min. max.: 160
Princip: elektromagnetická
Počet dávkovacích kapalin max.: 1
Krytí: IP65
Řízení chodu čerpadla: pouze na čerpadle
Sací výška max.: 1.50 m
Průtok max.: 8 l/hod.
Tlak na výtlaku max.: 0.20 MPa
Připojení čerpadla: hadička
Dimenze připojení - sání: 6/4 mm DN
Dimenze připojení - výtlak: 6/4 mm DN
Charakter čerpané kapaliny: kyselá
Matriálové provedení - hlava: PVDF
Materiálové provedení - membrána: teflonové
Materiálové provedení - koule: keramika
Materiálové provedení - o-kroužek: Viton
Hmotnost: 5 kg
Záruka: 24 měsíce
Příslušenství

Příslušenství

Hadička PE 6x4

Pro dávkovací čerpadla s připojením sání a výtlaku 6x4.

Cena: 21 Kč  s DPH 17 Kč  bez DPH
Dotaz na zboží

Dotaz na zboží "Dávkovací čerpadlo SEKO TEKNA EVO AKL 603, max. 8 l/hod."