Jak se vyhnout kritickým chybám při výběru čerpadla a domácí vodárny

Nákupní rádce

Výběr se provádí podle

  • Max. hodnoty jmenovitého proudu elektromotoru čerpadla. U některých typů je také uveden max. výkon elektromotoru čerpadla (pozor na rozdíl mezi výkonem a příkonem). Doporučujeme proto porovnat tyto parametry u elektromotoru čerpadla s parametry ovládací jednotky.
    Jmenovitý proud vyjadřuje hodnotu elektrického proudu, která protéká zařízením při normálním odběru. Jedná o nejvyšší možnou hodnotu elektrického proudu v Ampérech, která nezpůsobí jeho poruchu nebo poškození.
    Hodnotu jmenovitého proudu motoru čerpadla najdete po kliknutí na odkaz na PROSPEKT nebo na NÁVOD v jeho nabídce.
    Protože údaje některých výrobců mohou být nepřesné, doporučujeme při výběru vždy počítat s rezervou.
  • Požadované hodnoty zapínacího tlaku.
  • Hodnoty max. přetlaku v ovládací jednotce udané jejím výrobcem. Hodnotu max. přetlaku vody v místě Vaší instalace zjistíte, když od max. hodnoty dopravní výšky čerpadla udané jeho výrobcem odečtete výškový rozdíl mezi min. hladinou vody ve studni/vrtu a ovládací jednotkou, přičemž 10 m dopravní výšky odpovídá tlak 1 bar.
  • Dimenze připojení rozvodu vody.
  • Montážní polohy. Možnosti: Svislá nebo vodorovná nebo obě možnosti.

Pokud je v rozvodu vody po zahájení odběru vysoký tlak, je možné provést jeho snížení pomocí redukčního ventilu.
Čerpadla GRUNDFOS řady SQ lze ovládat pouze pomocí tlakového spínače nebo ovládací jednotky (Presscontrol), nelze k nim připojit řídící jednotku Grundfos CU 301.
Čerpadla GRUNDFOS řady SQE lze ovládat pouze pomocí řídící jednotky Grundfos CU 301 (čerpadla SQE v nabídce nemáme).

Princip činnosti

V současné době máme v nabídce dva druhy ovládacích jednotek:

  • Klasické řešení. Ovládací jednotka sepne čerpadlo při poklesu tlaku vody pod nastavenou hodnotu zapínacího tlaku a vypne ho po ukončení odběru vody (nulový průtok). Tlak při daném odběru (průtoku) nekolísá, při různých průtocích má hodnoty odpovídající pracovnímu bodu na charakteristice použitého čerpadla.
    Tlak na výtlaku z čerpadla po vypnutí odpovídá jeho max. dopravní výšce uvedené výrobcem (10 m dopravní výšky = 1 bar = 0,1 MPa). V případě, že Vám nevyhovuje jeho hodnota (při zahájení odběru má voda velký tlak), doporučujeme použití redukčního ventilu. Pokud nechcete kolísání tlaku, musí být nastavený výstupní tlak na redukčním ventilu nejméně o 0,2 až 0,3 baru nižší jak zapínací tlak vodárny.
  • Kombinace ovládací jednotky s tlakovým spínačem, např. PUMPA PC-58 a PC-59. Ovládací jednotku lze provozovat jedním ze dvou režimů:
    • Funkce „Presscontrol“, kdy se čerpadlo zapne při poklesu tlaku vody pod hodnotu zapínacího tlaku a vypne při ukončení odběru vody. Vlastnosti zařízení jsou stejné jako u klasického řešení.
    • Funkce „tlakový spínač“ s možností nastavení zapínacího a vypínacího tlaku. Čerpadlo je zapínáno v rozsahu nastaveného zapínacího a vypínacího tlaku.
    V případě použití zařízení jako ovládací jednotky (Presscontrol, režim 1) může ale nemusí být instalována tlaková nádoba o objemu 8 až 18 l, kterou najdete na kartě PŘÍSLUŠENSTVÍ nebo v naší nabídce TLAKOVÉ NÁDOBY. Ovládací jednotka bude funkční i bez tl. nádoby. Pokud se zařízení bude provozovat jako tlakový spínač, tak je nutná instalace tlakové nádoby (v případě střídání režimů 1 a 2 cca 24 l, v případě použití pouze tlakového spínače (režim 2) o objemu 60 až 100 l).

Ovládací jednotka chrání čerpadlo proti chodu na sucho (při poklesu tlaku způsobeném nasátím vzduchu vypne čerpadlo).

Instalace

Zařízení lze použít pouze u odstředivých čerpadel (není vhodné pro vřetenová a elektromagnetická vibrační, ... - tato čerpadla nesmí čerpat do protitlaku, ke kterému může dojít před vypnutím). 
Ovládací jednotku lze umístit na kterékoliv místo mezi čerpadlo a první odběrné místo (v případě instalace tlakové nádoby před ní). U povrchových samonasávacích čerpadel se nejčastěji instaluje přímo na jeho výtlak.
U provedení jednotky se zpětnou klapkou nedoporučujeme instalaci další zpětné klapky na potrubí.
Pro použití ovládací jednotky je třeba splnit současně dvě podmínky.

  • Instalované čerpadlo musí mít dostatečnou max. dopravní výšku (10 m = 1 bar = 0,1 MPa), aby tlak vody v místě montáže ovládací jednotky byl vyšší než její zapínací tlak.
  • Současně výškový rozdíl odpovídající potrubnímu propojení mezi ovládací jednotkou a kterýmkoliv místem odběru musí být minimálně o 4 m menší (počet metrů záleží na údaji poskytnutém výrobcem, 4 m = 0,4 bar = 0,04 MPa), než je hodnota zapínacího tlaku ovládací jednotky. To znamená, že u zapínacího tlaku 1,5 baru nesmí být výškový rozdíl větší jak 11 m (1,5 baru = 15 m – 4 m), u zapínacího tlaku 2,2 baru nesmí být výškový rozdíl větší jak 18 m (2,2 baru = 22 m – 4 m).

Příklad:
Nad ovládací jednotkou se zapínacím tlakem 1,5 baru je odběrné místo ve výšce 17 m. Při čerpání vody do výšky 17 m bude na výtlaku ovládací jednotky tlak min. 1,7 baru (10 m = 1 bar). Protože je tato hodnota vyšší než zapínací tlak a nikdy nemůže poklesnout, nemůže dojít k zapnutí čerpadla - domácí vodárna nebude funkční. Ovládací jednotka bude správně pracovat pouze v případě, že místa odběru vody budou ve výšce max. 11 m (15 - 4) nad jednotkou (Presscontrolem).

Velikost tlakové nádoby

Při použití ovládací jednotky nemusí být nutně použita tlaková nádoba. U rozsáhlých rozvodů a s odběrními místy s častějším krátkodobým odběrem, nebo při netěsnosti splachovače nebo vodovodních baterií, je vhodné vždy instalovat malou tl. nádobu s vakem o objemu 8 až 15 l (max. 24 l).
Neustále dostáváme dotazy ohledně použití tl. nádoby s větším objemem jak uvedených max. 24 l k ovládací jednotce typu PRESSCONTROL. Tl. nádoby o objemu 8 až 15 l dodávají ke svým vodárnám i renomovaní výrobci, není to tedy pouze "naše" doporučení. Zde není opravdu žádný prostor na diskusi - buď si necháte poradit nejvýhodnější řešení, nebo si můžete koupit tlakovou nádobu s objemem podle Vašeho přání.
Čím větší je objem tlakové nádoby, tím déle běží čerpadlo po ukončení odběru vody. U většího objemu jak 24 l je doba nepřiměřeně dlouhá.

Klikněte zde pro více informací

Ovládací jednotka PUMPA PPC22, 230 V

Pro odstředivá čerpadla, zapínací tlak 2,2 baru. Max. hodnota jmenovitého proudu 10 A.

2413
Cena: 1 086 Kč  s DPH 897 Kč  bez DPH
Odložená platba Twisto Možnost odložení zaplacení
zboží až o 30 dnů
Množství: ks
Doprava:
viz. stránka DOPRAVA

Od celkové ceny objednaného zboží 7000 Kč s DPH je doprava Českou poštou zdarma.

Od celkové ceny objednaného zboží 5000 Kč s DPH je doprava GLS zdarma.
Dostupnost: Skladem
Kód zboží: ZB00010264
Hmotnost: 1.50 kg
Vyrábí: Logo_pumpa
Popis produktu
Parametry
Videoprůvodce

Popis produktu

Použití:
- Ovládání chodu odstředivých ponorných a samonasávacích čerpadel na 230 V s příkonem do 1,1 kW, kdy je požadován stálý tlak bez kolísání.
- Automatické zalévání (nedochází ke změně dostřiku postřikovačů).

Technické informace
Nejdůležitější údaje jsou uvedeny na kartě PARAMETRY. Podrobné informace získáte kliknutím na odkaz na NÁVOD.
Ovládací jednotka, která automaticky sepne čerpadlo při poklesu tlaku na nastavenou min. hodnotu (po zahájení odběru vody) a vypne ho při zastavení odběru (nulovém průtoku). Tlak vody při daném odběru (průtoku) nekolísá, podle velikosti odběru vody se jeho hodnota může měnit a odpovídá pracovnímu bodu použitého čerpadla. Tlak na výstupu z čerpadla po jeho vypnutí odpovídá max. dopravní výšce čerpadla (10 m = 1 bar = 0,1 MPa) a nesmí být větší jak 10 barů.
Max. tlak v odběrném místě má hodnotu rozdílu mezi max. dopravní výškou čerpadla a dopravní výšky mezi čerpadlem a odběrným místem.
Zařízení chrání čerpadlo proti chodu na sucho.
Hodnota zapínacího tlaku nastavená výrobcem - 0,22 MPa (2,2 baru).
Max. hodnota jmenovitého proudu 10 A.
Max. pracovní teplota: 60 °C.
Pracovní poloha - svisle.

Parametry

Napětí zařízení: 230 V
Proudové zatížení max.: 10 A
Napětí elektromotoru čerpadla: 230 V
Krytí: 65 IP
Tlak zapínací: 0.22 MPa
Vypnutí čerpadla při zastavení odběru: Ano
Možnost nastavení hodnot tlaků: Ne
Regulace tlaku pomocí otáček čerpadla: Ne
Připojovací rozměry - vstup: 1 "
Připojovací rozměry - výstup: 1 "
Ochrana čerpadla proti chodu na sucho: Ano
Hmotnost: 1.50 kg
Záruka: 24 měsíce


Dotaz na zboží

Dotaz na zboží "Ovládací jednotka PUMPA PPC22, 230 V"