Jak se vyhnout kritickým chybám při výběru čerpadla a domácí vodárny

Nákupní rádce

Zařízení na hlídání hladiny s vodivostními sondami zn. MAVE se vybírá podle spínaného napětí (pro motory na 400 V pouze typ MAVE 2-HH3), proudu, počtu sledovaných úrovní hladin (číslo za pomlčkou a písmeny), rozsahu výšek hladin a místu montáže (s označením DIN pouze do rozvaděče, bez označení DIN pro vnější montáž). Lze je použít u studní/vrtů od průměru 100 mm.
Zařízení MAVE se skládá s vyhodnocovací jednotky a vodivostních sond, které se k němu musí doobjednat (nabídka je uvedena na kartě PŘÍSLUŠENSTVÍ). Jedna jednoduchá sonda slouží k indikaci jedné hladiny, dvě jednoduché sondy slouží k indikaci dvou hladin o libovolném rozdílu, jedna dvojitá sonda slouží ke snímání dvou hladin s (od výrobce) nastaveným rozdílem hladin 5 m (označení délka kabelu + 5 m), který lze zmenšit. Na indikaci hladiny je možno použít pouze vodivostní sondy. V případě potřeby lze sondy prodloužit přes svorkovnici za podmínky, že celková délka kabelu nepřesáhne 100 m a prodloužení se provede na povrchu (ne v šachtě studny, kde je zvýšená vlhkost).

Na ochranu čerpadel proti chodu na sucho při čerpání pitné a užitkové vody je určená typová řada MAVE "HH" (citlivost nastavena výrobcem na vodu), při čerpání všech ostatních vodivých kapalin (včetně vody) je určena typová řada MAVE "S" (lze nastavit citlivost podle čerpané kapaliny).
Zařízení MAVE 2-S1 a MAVE 2-S2 je osazeno dvoupolohovým mini přepínačem, který umožňuje otáčet funkci výstupního relé. Toto řešení najde uplatnění zejména při aplikacích dopouštění nádrží z vodovodního řadu.

Na ochranu čerpadel proti chodu na sucho hlídáním jedné úrovně hladiny
je určen typ MAVE 2-HH1. Po dosažení min. hladiny (nebo při výpadku el. proudu) dojde k vypnutí přívodu elektřiny k čerpadlu. Jeho nové spuštění se provede stiskem tlačítka. Vhodné pro studny/vrty s dobrou vydatností pouze jako pojistka. K zařízení MAVE 2-HH1 se připojí pouze jedna jednoduchá sonda.

Na indikaci dvou úrovní hladin s výškovým rozdílem daným instalovanými sondami lze použít typ MAVE 2-HH22-S2.
Rozdíl mezi typem MAVE 2-S2 a MAVE 2-HH2:
Funkce je stejná, S2 má možnost nastavení citlivosti cca. 2 - 100 kOhm umožňující přizpůsobení pro různé kapaliny, HH2 je určeno pouze pro signalizaci hladiny normální vody při ochraně proti chodu na sucho a ovládání čerpadel do příkonu 1,5 kW (230 V).
Při poklesu hladiny ke spodní vypínací sondě se přeruší přívod elektřiny do elektromotoru čerpadla. Do vrtu začne přitékat voda a její hladina začne postupně stoupat. Při dosažení zapínací sondy dojde k obnovení přívodu elektřiny do elektromotoru a čerpadlo začne čerpat. Čím menší vydatnost má studna/vrt, tím by měla být vzdálenost mezi vypínací a zapínací sondou větší. Pokud je vzdálenost sond příliš malá, čerpadlo sice brzy zapne, ale také se opět brzy vypne.
U tohoto řešení ochrany proti chodu na sucho čerpadlo běží vždy mimo dobu, kdy po dosažení min. (vypínací) výšky hladiny vody se čeká na její vzestup na úroveň zapínací sondy.
Zařízení lze zapojit i obráceně, kdy přívod elektřiny je zapnut po dosažení horní hladiny do dosažení spodní hladiny. V prvním případě lze zařízení použít např. na dopouštění nádrže, v druhém na její vypouštění nebo na ochranu čerpadla proti chodu na sucho při jeho provozu omezeném výškou hladin ve vrtu/studni. K zařízení se připojí dvě jednoduché sondy nebo jedna dvojitá (s rozdílem hladin 5 m).
Na automatické ovládání čerpadel podle dvou výšek hladiny je určen typ MAVE 2-HH2 (230 V, max. příkon 1,5 kW) nebo MAVE 2-HH3 (provedení pro motory na 400 V, které obsahuje stykač s max. zatížením 4 kW). V případě použití zařízení MAVE 2-HH2 k čerpadlu s elektromotorem na 230 V o větším příkonu jak 1,5 kW lze použít typ MAVE 2-HH3.
Na indikaci až 3 úrovní hladin (min. a max. hladina ve studni/vrtu, nebo v nádrži, z které se voda čerpá, a max. hladina v nádrži, do které se voda čerpá) je určeno zařízení MAVE 2-S3.

Na indikaci dosažení maximální nebo poklesu pod minimální úroveň hladiny (jedna úroveň hladiny) lze použít typ MAVE 2-S1. Po dosažení nebo poklesu nastavené hladiny dojde k zapnutí/vypnutí přívodu elektřiny. Možno použít na indikaci přítomnosti spodní (průsakové) vody, např. sklepy, šachty, signalizaci dosažení havarijní úrovně kapaliny v nádržích a jímkách při indikaci selhání jiného způsobu signalizace, např. plovákových spínačů ponorných čerpadel, nebo ucpaného odtoku.
K zařízení se připojí pouze jedna jednoduchá sonda.

Rozdíl mezi zařízením SUB/MATIC a MAVE 2-S3

  • U zařízení SUB/MATIC může být použita na indikaci min. a max. úrovně hladiny ve studni/vrtu vodivostní sonda nebo plovákový spínač. Na indikaci max. úrovně hladiny v nádrži, kam se voda čerpá, může být použit pouze plovákový spínač.
  • U zařízení MAVE 2-S3 na indikaci min. a max. úrovně hladiny ve studni/vrtu musí být použita vodivostní sonda. Na indikaci max. úrovně hladiny v nádrži, kam se voda čerpá musí být také použita vodivostní sonda.
Klikněte zde pro více informací

Ponorná sonda jednoduchá na signalizaci jedné úrovně hladiny

Pro vodivostní snímání jedné hladiny ve vrtech a studních od průměru 100 mm, délky 5 až 50 m

1210
Doprava:

Od celkové ceny objednaného zboží 7000 Kč s DPH je doprava Českou poštou zdarma.

Od celkové ceny objednaného zboží 5000 Kč s DPH je doprava GLS zdarma.
Popis produktu

Popis produktu

Použití:
- Jedna sonda umožňuje snímání jedné úrovně hladiny vody nebo vodivé kapaliny v jímkách, studních, vrtech, odpadových jímkách apod.
- U vrtů/studní od průměru 100 mm. Sondy se připevní vázacími pásky na sací potrubí.
Jedna jednoduchá sonda slouží k indikaci jedné hladiny, dvě jednoduché sondy slouží k indikaci dvou hladin o libovolném rozdílu, jedna dvojitá slouží ke snímání dvou hladin s výrobcem nastaveným rozdílem 5 m (označení délka kabelu + 5 m).
Sondy je nutno připojit k zařízení "Hlídání hladiny ...", které ochrání čerpadlo proti chodu na sucho.

Technické informace
Vodivostní spínání, kdy kapalina vytvoří při dotyku s elektrodami sondy vodivé spojení (není možno použít např. u demineralizované nebo destilované vody).
Elektrody sondy jsou chráněny proti zanesení a zkratu vzduchovým polštářem.
Napájení elektrod střídavým napětím odstraňuje elektrolýzu.
Sondy jsou připojeny do vyhodnocovací jednotky (snímače), kde zpracovaný signál pomocí instalovaného relé ovládá přívod elektřiny např. k motoru čerpadla.
Rozměry: 25x55x105 mm
Hmotnost: 0,3 kg
Materiál elektrod: NEREZ OCEL
Materiál obalu: TABOREN
Maximální teplota (krátkodobě): 60° C
Délka kabelu: 5 až 50 m, viz. nabídka. V případě potřeby je možno dodat delší kabel.
Vodivostní sondy jsou dodávány s kabelem atestovaným do pitné vody.

Sondy nejsou součástí zařízení na hlídání hladiny a je nutno provést jejich samostatné objednání.

Dotaz na zboží

Dotaz na zboží "Ponorná sonda jednoduchá na signalizaci jedné úrovně hladiny"