Jak se vyhnout kritickým chybám při výběru čerpadla a domácí vodárny

Průvodce výběrem čerpadla - čerpání čisté vody

Na čerpání čisté vody samotným čerpadlem můžete použít

Jaký je mezi nimi rozdíl?

Ponorné čerpadlo je konstruováno pro trvalé ponoření. Jeho použití není omezeno hodnotou sací výšky, protože ji nemá.
Praktický rozdíl mezi normálním a samonasávacím povrchovým čerpadlem spočívá zejména ve skutečnosti, že pokud je z nějakých důvodů sací potrubí prázdné (nové čerpadlo, dlouhodobě odstavené čerpadlo, netěsnosti), je samonasávací čerpadlo schopno si vodu nasát samo. Normální čerpadlo se musí zavodnit včetně sacího potrubí. Povrchová čerpadla mohou na základě fyzikálních zákonů v ideálním případě čerpat vodu pouze do hodnoty sací výšky necelých 10 m. V reálných systémech je pak běžná hodnota cca 8 m. U samonasávacích čerpadel tato maximální sací výška obvykle nepřekročí hodnotu 7,5 m, u "normálního" čerpadla udává max. sací výšku jeho výrobce.
"Normální" povrchové čerpadlo je zejména vhodné v případě čerpání vody z nadzemní nádrže, kdy hladina vody je výše jak sání čerpadla.

Rozhodující pro rozhodnutí, zda použít ponorné nebo povrchové čerpadlo, je hodnota sací výšky, která nesmí být u samonasávacího povrchového čerpadla větší jak 7,5 m. Pro ponorné čerpadlo žádné omezení není, protože sací výšku nemá.
Sací výška je součet výškového rozdílu místa instalace povrchového čerpadla a min. úrovně hladiny ve studni/vrtu a ztráty v potrubí (přibližně platí, že 10 m délky potrubí odpovídá 1 m dopravní výšky, dále se musí do sací výšky započítat také sací koš, zpětná klapka, ...).
Sací výšku si můžete vypočítat na naší stránce VÝPOČET DOPRAVNÍ VÝŠKY ČERPADLA, ve spodní části je video s návodem.

Postup při výběru ponorného nebo povrchového čerpadla

  • Na naši stránce VÝPOČET DOPRAVNÍ VÝŠKY ČERPADLA si vypočítáte dopravní výšku odpovídající Vašemu zapojení čerpadla. Ve spodní části stránky je video s návodem. Zejména při použití dlouhé hadice/trubky o malém vnitřním průměru doporučujeme provést přesný výpočet.
  • Stanovíte si předpokládanou max. současnou spotřebu vody (součet průtoků všech odběrných míst, z kterých může voda současně vytékat). V případě použití např. na zalévání (postřik) zahrady se spotřeba stanoví podle počtu a spotřeby současně zapnutých postřikovačů, v případě zalévání hadicí se uvažuje průtok 1,5 m3/hod. Další možností je průtok vody zjistit tak, že si změříte dobu, za kterou Vám nateče určitý objem, a následně si údaje přepočítáte na m3/hod.
  • Na naši stránce HLEDÁNÍ PODLE PRŮTOKU A DOPRAVNÍ VÝŠKY vložíte výše uvedené hodnoty do formuláře, zaškrtnutím si zvolíte povrchové nebo ponorné čerpadlo a kliknete na tlačítko HLEDAT.
    Z vypsaného zboží si vyberete to, které Vám vyhovuje - video s návodem najdete ve spodní části stránky.

Užitečné informace

V případě malé vydatnosti studny/vrtu u automatického zavlažování pod 0,5 l/s (1,8 m3/hod.) se podívejte na spodní část naší stránky JAK VYBRAT ČERPADLO.
Podrobné informace o výběru čerpadla na zalévání (ruční, postřikovače) najdete v našem eBooku, který si můžete zdarma stáhnout v horním pravém rohu stránky.

Video s popisem výběru ponorného čerpadla



Video s popisem výběru ponorného čerpadla



Konec průvodce.