Jak se vyhnout kritickým chybám při výběru čerpadla a domácí vodárny

Kupoval jsem čerpadlo zejména proto, že píšete, že je samonasávací. Jenže tuším problém s tím nasáváním. Já mám do prostoru čerpadla špatný přístup a u původního mám již opravovaný závit od zavodňovacího otvoru z důvodu častého zalévání čerpadla. Jak to,

Před prvním použitím samonasávacího čerpadla je třeba provést jeho zavodnění, viz. návod. Následně si už vodu nasaje samo - proto má označení samonasávací. Pokud zavodníte i sací potrubí, usnadníte mu práci. Protože ale může být sací potrubí hodně dlouhé, může mu to trvat dlouho, což se projeví přítomnosti vzduchu v rozvodu vody. Delší doba potřebná na nasátí může snížit i životnost čerpadla. Z tohoto důvodu se i v těchto případech doporučuje instalace sacího koše a zpětné klapky, který nedovolí vodě z potrubí vytéci. Toto jsou vlastnosti všech samonasávacích čerpadel.

Praktický rozdíl mezi normálním a samonasávacím čerpadlem spočívá zejména ve skutečnosti, že pokud dojde k netěsnosti sacího potrubí, samonasávací čerpadlo je schopno si vodu nasát samo, normální se musí zavodnit včetně potrubí. Proto použití samonasávacího čerpadla řeší uspokojivě problém netěsností pouze v případě, když sací délka je co nejkratší.

Pokud nemáte sací koš nebo ho nechcete měnit, instalujte zpětnou klapku alespoň před čerpadlo. Pokud je problém v netěsnosti vlastního potrubí, tak Vám instalace zpětné klapky nepomůže.